НАЙ-НОВИ:

По пет и десет години затвор получиха двамата машинисти по делото “Хитрино”

Състав на Шуменския окръжен съд призна локомотивните машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков за виновни за влаковата катастрофа на гара Хитрино на 10 декември 2016 г. Михнев е бил първи машинист на влаковата композиция, а Петков – втори.

Димитър Михнев получи наказание лишаване от свобода за срок от 15 г. при общ режим и бе лишен от право да упражнява професията на локомотивен машинист за срок от 17 години. Радослав Петков получи наказание от 10 г. лишаване от свобода при общ режим. Той също бе лишен от право да упражнява професията си за срок от 12 години. С определение на съда им бе изменена мярката за неотклонение, като съдът им наложи „Домашен арест“, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Тежката влакова катастрофа е била причинена заради висока скорост при навлизане в гарата. Влаковата композиция, съставена от 26 вагони-цистерни и два локомотива, излезе от железния път. Причинена беше смъртта на седем души. 14 бяха ранени с различни по степен телесни повреди. Повредени и унищожени бяха десетки къщи, сградата на общината, железният път и други.

Разследването на делото от изключителна фактическа и правна сложност бе възложено на следователи от Националната следствена служба под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен и се водеше на специален надзор.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
В старозагорското село Калояновец не забравят да отбележат всеки празник…