Поставиха горски аптечки в помощ на туристите в природните паркове

Горски аптечки за оказване на първа помощ са поставени по туристическите маршрути в природните паркове към Изпълнителната агенция по горите. Те осигуряват необходимите превързочни материали и медикаменти при спешни случай в планината. Ще помогнат на туристите, в случай на навяхване или нараняване, за да могат да се придвижат до най-близкото населено място. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Новите аптечки на територията на Природен парк „Витоша“ са поставени в заслон „Петрус“, заслон „Смильо“.

Паркът разполага с горски аптечки на още шест места: на пътеката от с. Железница към Черни връх (аптечката е поставена преди х. „Физкултурник“); Местност Комините; Боянски водопад; Зимната пътека село Кладница – Черни връх (преди да се съедини с лятната пътека).

Шест горски аптечки са монтирани в Природен парк „Врачански Балкан“. Местата, на които са монтирани са: заслон „Боров камък“, заслон „Войводин дол“, заслон „Старо село“, заслон „Барките“, посетителски център „Ритлите“ и Младежки еко лагер с. Очин дол.

[ad id=“236993″]

Дирекция на Природен парк „Беласица“ е поставила пет аптечки по маршрутите от гр. Петрич към билото на планина Беласица в района на „Халката“; от гр. Петрич към вр. Конгур през „Папреница“; от гр. Петрич към вр. Конгур през х. Конгур; от с. Самуилово към вр. Радомир през „Лопово“, и от с. Скрът към вр. Тумба след местността „Щаба“.

Шестте аптечки на територията на Природен парк „Странджа“ са максимално отдалечени от населените места – първата аптека е в параклиса „Света Марина“, село Ивайлово, втората в местност „Индипасха“, третата – местност „Влахол дол“, четвъртата – в параклиса „Света Богородица“, село Кости, петата – местност „Малката котвена“ до село Гараматиково и последната – при големия долмен в село Заберново.

От парковите дирекции се надяват, че подобно на ентусиазма на доброволците , участвали в поставянето им, туристите в парка също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа да бъдат опазени от вандализъм или ползване не по предназначение, за да могат консумативите в тях да помагат при оказване на първа помощ на пострадали в планината.

Източник: dir.bg


image0 (9K)