НАЙ-НОВИ:

Поредица аварии в румънската АЕЦ “Черна вода“ стресна хората

Държавната компания “Нуклярелектрика”, която управлява АЕЦ “Черна вода”, съобщи в неделя, че е спряла контролирано първи блок на централата, заради повреда в една от технологичните системи.

[ad id=”225664″]

За поредица от аварии в единствената румънска атомна централа “Черна вода” съобщават днес медии в Букурещ, цитирани от Дир.бг. Държавната компания “Нуклярелектрика”, която управлява АЕЦ “Черна вода”, съобщи в неделя, че е спряла контролирано първи блок на централата, заради повреда в една от технологичните системи.

[ad id=”263680″]

Специалисти анализират причината за повредата, а първи блок на АЕЦ “Черна вода” ще бъде пуснат веднага щом приключи отстраняването й. В прессъобщението се посочва, че спирането най-вероятно ще продължи 48 часа. Ремонтните дейности няма да имат негативен ефект върху персонала, населението и околната среда, като се осъществяват в съответствие със специфичните процедури на централата, уверяват от “Нуклярелектрика”.

[ad id=”238430″]

Сайтът “Економика” съобщава, че през вчерашния ден в “Черна вода” е имало втора авария в другия блок на централата – на помпа, която кондензира парата от турбината. Икономическият сайт посочва, че вчера следобед е работел само втори блок на централата и то на половината от капацитета си.

Атомната централа разполага с два блока от по 700 мегавата, но вчера следобед е произвеждала само 374 мегавата от наличните 1400 мегавата, отбелязва “Економика”. Въпреки ситуацията, АЕЦ “Черна вода” продължи да изнася електроенергия, заради слабото потребление през вчерашния ден, посочва сайтът.

[ad id=”236993″]

“Нуклярелектрика” намали капацитета на втори блок на “Черна вода”, за да смени мотора на помпата за кондензиране, като реакторът остава свързан с националната енергийна система, посочват от компанията. Очаква се втори блок на централата да заработи на пълен капацитет след около 16 часа.

[ad id=”236999″]

Компания “Нуклярелектрика” очаква тази година нетна печалба от 295,2 милиона леи, което е спад с три процента спрямо предходната година, при общи приходи от 2,14 милиарда леи, съгласно бюджета за приходи и разходи, одобрен от акционерите, отбелязва “Ромъния либера” За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Тяло на мъж е открито във водите на река Дунав…