Помпео: САЩ не са давали на Турция „зелена светлина“ да нахлуе в Сирия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео защити оттеглянето на администрацията на президента Доналд Тръмп на военната подкрепа за кюрдските сили в Сирия, в момент, в който Турция нахлу в северната част на страната, за да изтласка кюрдските милиции. Първият дипломат на Вашингтон обаче бе категоричен, че САЩ не са давали „зелена светлина“ за третата по ред военна операция на Анкара в страната, съобщават Politico и Агенция „Фокус“.

В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтегляне на американските сили от Североизточна Сирия след телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, което фактически излага кюрдските съюзници на САЩ на агресия от страна на Турция и „Ислямска държава“. Турция започна въздушни удари по Североизточна Сирия в сряда, последва и сухопътно нахлуване, с което предизвика критиката на европейските правителства и на Конгреса на САЩ.

Но Помпео отрече администрацията да е разрешила на Турция да провежда военна операция, заявявайки: „САЩ не са дали „зелена светлина“ на Турция“ за провеждането й.

Все пак, допълни Помпео, Турция има „законово право да се погрижи за сигурността“, добавяйки, че САЩ подкрепят Анкара в опитите й за предотвратяване на насилието.

Той също така даде да се разбере, че приоритетът е защитата на САЩ от тероризъм, въпреки че това може да бъде с цената на защитата на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), лоялни съюзници на САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“.

Помпео поясни, че оттеглянето на американските войници от района на турската операция е сцел тяхната защита.

В понеделник Тръмп обеща „напълно да унищожи и заличи икономиката на Турция“, ако Анкара направи нещо, което според него е „извън границите“.

Турските сили продължават да напредват на изток от река Ефрат в Сирия след началото на наземната фаза на операция „Извор на мира“. Това съобщиха в сутрешните часове на деня от Министерство на отбраната в Анкара, предава TACC.

„Нашите героични военни, участващи в операция „Извор на мир „, продължават да напредват на изток от река Ефрат“, се казва в съобщението на ведомството, публикувано в социалната мрежа „Туитър“

В сряда Анкара обяви началото на нова военна операция в Северна Сирия, която започна с въздушни удари по позиции на кюрдските сили.


image0 (9K)