Полицията в Париж използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу „жълтите жилетки“

Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите „жълти жилетки“ по улиците на Париж в събота, съобщава кореспондентът на TACC от мястото на протестите, цитиран от „Фокус“. На кадрите от бунта, предавани директно по повечето френски телевизии, се виждат ранени. На много места по Шанз Елизе горят импровизирани барикади.

Инцидентът е станал на булевард Марсо, в непосредствена близост до „Шанз-Елизе“. Полицията прибягна до водни оръдия, след като протестиращите са започнали да хвърлят камъни и бутилки по органите на реда. Според британския „Индипендънт“ бунтовниците изкореняват дървета, с които правят импровизирани огнени барикади. Тълпите трошат витрини и палят автомобили.

Според последните данни по време на протеста полицията е арестувала 575 души в Париж в събота, от които 361 са задържани в полицейските управления.

Около 31 хиляди души участват в антиправителствени протести във Франция в събота, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нунез и добави, че 700 души са били задържани, предава Франс прес.

„На национално ниво, включително и в Париж, имаме повече от 700 задържани , като около 31 хиляди души протестират общо в страната, осем хиляди от тях в Париж“, каза той пред телевизионния канал France 2.

89 000 полицаи и жандармеристи са мобилизирани в цялата страна.

Демонстранти са блокирали основния булевард, който обикаля центъра на Париж.

 

Полицейски барикади и бронирана техника са обградили Елисейския дворец – седалището на президента Еманюел Макрон. Те спират с метални бариери и сълзотворен газ настъпващите към двореца колони от протестиращи, повечето от които са млади мъже. Сред пострадалите от отровния газ е и кореспондентката на РИА „Новости“ Виктория Иванова.

„Жълтите жилетки“ са твърдо решени да продължат протестите, докато правителството не предприеме конкретни мерки за увеличаване на доходите. Все по-често се чуват искания за увеличаване на минималната работна заплата с 200 евро, както и за провеждане на референдум „за“ или „против“ политиката на Макрон.


image0 (9K)