Полицаите издигнаха протестен билборд за европредседателството

Най-големият полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР, започна поредната си протестна акция за повишение на заплатите. На централния столичен булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока НДК бе поставен билборд с надписи на български и английски език за ниските заплати на полицаите.

[ad id=“263680″]

Надписът вероятно ще бъде видян от голяма част от официалните гости за европредседателството на страната ни. Маршрутът на делегации от летището към центъра ще мине по бул. „Цариградско шосе“ и вероятно“ по „Евлоги и Христо Георгиеви“.

„Служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро“, пише на билборда.

Това няма да е последният протест на синдикатите. Лятото на 2016 г. полицейските синдикати обещаха да протестират на всеки празник на полицията, което спазват до момента. През октомври миналата година пък заплашиха с протести по време на европредседателството.

Техните искания са три – 15% увеличение на заплатите от юли миналата година за всички служители в системата. В бюджета на МВР бяха отделени допълнителни 55 млн. лв. за заплати през тази година, но тяхното разпределение предизвика спор между полицаите и тяхното ръководство.

[ad id=“263680″]

Според синдикатите заделената сума е крайно недостатъчна и е гавра, но трябва да се раздели поравно. Но вътрешният министър Валентин Радев настоява, че увеличението ще е според заслуги.


image0 (9K)