НАЙ-НОВИ:

Политологът Иван Кръстев: Свикваме да живеем в свят, в който атентати със загинали хора вече не са ексклузивна новина

“Нискотехнологичните атентати ще се увеличават и въпросът е как обществата се научават да живеят в един такъв свят”, каза в интервю политологът Иван Кръстев.
Той коментира последния терористичен акт, който този път окървави Ню Йорк – 8 души бяха убити, а поне 15 ранени, след като 29-годишен узбек с пикап започна да гази хора на велоалея. Той беше прострелян и задържан и се смята, че е действал като част от “Ислямска държава”.

“Страховете ми от всичко това, което се случва, са два – първо, че ние все повече започваме да живеем в свят, в който това ще спре да бъде ексклузивна новина. Изведнъж започваме да свикване със свят, в който на различни места, все по-често, не някакви огромни атентати, не атентати, в които умират хиляди души, а атентати, в които биват убити велосипедисти”, заяви още Иван Кръстев пред bTV.

Той подчерта, че в Ню Йорк след 11 септември няма нито един голям атентат и това е нещо, с което САЩ изключително много се гордее. Затова за президента Доналд Тръмп това е изключително тежък момент, тъй като той самият е от Ню Йорк.

“Този атентат ще му позволи да измести част от вниманието на общественото мнение към разследванията и първите арести, които започнаха във връзка с неговата кампания с Русия”, смята Кръстев.

Политологът, който от години живее и работи в чужбина, е у нас, за да представи книгата си “След Европа”.

[ad id=”255238″]

„Една от основните тези на книгата е по какъв начин бежанската криза променя европейските общества, променя европейските демокрации. От тази гледна точка, за немците, които приеха 1 милион души през последните години, това е централна тема за дебат”, каза той пред Нова телевизия.

Неговата прогноза е:

„Места като Източна Германия ще дадат по-висок процент подкрепа за антибежански партии, отколкото места като Бавария, където са приети повечето от бежанците”.

Според Кръстев, един от големите проблеми с мигрантската криза като такава не е броят на пристигналите хора, а „усещането на обществата, че ситуацията е извън контрол, че вие не може да спрете тази вълна от хора, която идва”.

[ad id=”225664″]

„Проблемът с второто поколение бежанци е ключов проблем. Почти всички основни фигури в радикални ислямски организации са второ или трето поколение мигранти. За техните родители Европа е място, което им е дало спасение. Техните деца обаче започват да гледат на себе си като на второ поколение европейци, и са гневни на начина, по който европейците се държат с тях”, каза още Иван Кръстев.

Източник: dir.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Уважаеми старозагорци, колеги, 1-ви ноември е специална дата - празник,…