Под карантина: 5 съвета против преяждане

В момента трябва да сме в изолация вкъщи и почти да не излизаме навън, освен ако не ходим до магазина или аптеката, за да не се заразим с коронавирус или да не заразим околните. Времето, прекарано вкъщи с любимите хора и приятни филми и сериали, е идеален начин да си починете, да се заредите със сили. Така имате време най-накрая да почетете повече, да прекарате повече време със семейството, гаджето или съквартирантите.

Но има и нещо, което влияе негативно на фигурата – с изолацията ограничаваме движението, спираме да тренираме и когато стоим само вкъщи, скучно ни е и постоянно гледаме филми – хапваме повече.

Когато отивате да пазарувате, сигурно купувате повече храна, за да не се налага по-късно през деня или още на следващия ден, пак да се редите по опашките. А и вкусните сладкиши и чипсове, понякога ни оправят настроението, когато се чувстваме самотни и изолирани.

Ето как да спрем да преяждаме, докато стоим вкъщи, според диетологът Ивон Уейк, която дава интервю за британския „Cosmopolitan“.

1. Мислете защо ядете и какво ядете

„Когато повечето от нас започват да работят вкъщи и отменяме планове, като излизането на по питие, като не виждаме никого, нашия начин на мислене е такъв – свикнали сме да получаваме някакви „награди“, когато се чувстваме тъжни или потиснати“, казва лекарката. И тогава започваме да хапвате често между основните хранения – вкусни, но вредни неща. „Съзнанието ни казва, че заслужаваме подарък, но трябва да променим това свое мислене“, посочва Уейк. Тя съветва да поразсъждаваме защо решаваме да хапваме постоянно и да внимаваме какво ядем. Трябва да сме концентрирани, да сме в настоящия момент, когато хапваме, а не да ядем нещо по навик и само да си мислим, че сме гладни.

2. Не трупайте храни, не пазарувайте гладни

Най-важно е да не отивате да пазарувате, когато сте гладни. Така ще се изкушите да купите повече неща, голяма част от тях ще са вредни и калорични. „Имаме толкова лесен достъп до вредните храни – те са до касата в магазина. Предотвратете глада за нещо вредно, като първо обядвате, преди да пазарувате“, съветва експертът. Когато отидете на пазар, купувайте храни със сложни въглехидрати, като зърнени култури, всички зеленчуци, боб, кафяв ориз, киноа, ябълки, горски плодове, банани и др. Те ви карат да се чувствате сити, защото захарта от тях се усвоява по-бавно и не се предизвиква внезапен скок в нивото на кръвната захар.

3. Яжте храни, които съдържат триптофан

Триптофанът е важна аминокиселина, която помага на организма да произвежда протеини и химикали, които пращат сигнали на мозъка. Химикалите после се превръщат в серотонин – хормон на щастието. Той контролира настроението и помага да спите по-добре. Храните, богати на триптофан, са банани, сьомга, ядки, семена и яйца – все идеални храни за следобедна закуска. „Пуешкото месо също повишава нивата на серотонина, който стабилизира доброто ви настроение“, обяснява Уейк., пише Teenproblem.bg

4. Гответе

Ако ядете повече готвени ястия, те ще ви засищат достатъчно и няма да сте толкова гладни между основните хранения. Сега имате повече време и сте основно вкъщи – започнете да изпробвате определени рецепти, сгответе си това, което най-много обичате за обяд и вечеря. Ако хапвате достатъчно протеини, няма да изпитвате толкова глад през целия ден.

5. Пийте много вода и чайове

Билковите чайове и водата ни засищат и така апетитът за храна отминава. Ако сте гладни, първо пийнете чай или вода. Често жаждата се бърка с глад.


image0 (9K)