Подробности по случаите със заловените наркотици за над 100 милиона лева

На съвместен брифинг на21 май 2017 г., главният прокурор – Сотир Цацаров, директорът на Агенция „Митници“ – Георги Костов и главният секретар на МВР – главен комисар Младен Маринов оповестиха подробности във връзка с няколко успешни операции, довели до разкриването на рекордно количество хероин, укрито в товарни автомобили и предназначено за външния пазар.

Главният прокурор припомни за две реализации – от 5 юли 2016 г., когато в тир, превозващ по документи доматено пюре бяха открити и кутии с хероин на обща стойност – 18 млн. лв. Втората реализация е от 28 април 2017 г. При предприета физическа проверка отново на тир, чиито водач е декларирал превоз на подправки за паниране за Полша, бяха открити и иззети 468 от кутиите с общо 214 кг. хероин в тях.

Третата реализация е от вчера сутринта. Към 5.30 часа на ГКПП Видин-Калафат екип на Митница Лом спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, управляван от 56-годишен шофьор. По документи той превозвал 25 палети с теракота от България за Холандия. След справка е установено, че изпращач на стоката е непозната фирма. В хода на предприетата проверка по профила на анализ на риска е установен допълнителен белег – остра миризма на оцетна киселина. При физическата инспекция, след първите три реда от фаянс, инспекторите установяват, че в 17 от кашоните, между плочките, слепени със силикон, има найлонови пликове с лист от пресовано кафяво прахообразно вещество, реагирало при наркотеста на хероин. Всеки от листовете е с тегло 1055 гр. Иззети са 400 пакета, като общото им тегло възлиза на 423, 222 кг. хероин с изключително висока чистота и прогнозна цена 63 483 000 лв. Веднага стартира и работата на Координационния център по противодействие на контрабандата. В разследването се включват служители на ГД „Гранична полиция“, ГДБОП и СДВР. В хода на проверката е установено влизането на товарен автомобил с ремарке и влекач с иранска регистрация на българо-турската граница, и претоварване на стоката на влекач с българска регистрация, шофиран от 56-годишен мъж. В резултат на предприетите своевременни действия на територията на столицата е установен складът, в който стоката е претоварена. Управител е 43-годишен мъж, помещението е на фирма със седалище в София, чийто собственик е съпругата му. Той също е задържан. Под ръководството на прокуратурата продължава активната работата по образуваното досъдебно.

По думите на главния прокурор и в трите случая е проявена „изключителна изобретателност“, маршрутът е Иран – Холандия, като в последния е направен опит за прекъсване на връзката с Иран. Той подчерта постигнатото добро взаимодействие с иранските власти. Сотир Цацаров оцени високо и постигнатия резултат от съвместните действия между институциите, в резултат на коrто са и множеството успешни реализации, сред които и вчерашната.

Главен комисар Младен Маринов съобщи и за задържани 8.325 кг. хероин на територията на София. Наркотикът е бил предназначен за вътрешния пазар. По случаят са задържани двама мъже, единият от които криминално проявен. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП).


image0 (9K)