Погром в с. Черноочене. Кметът Айдън Осман: Това е отмъщение на ГЕРБ

Тази сутрин кърджалийското село Черноочене осъмна с разхвърляни в центъра над сто автомобилни гуми, подпалени контейнери за боклук и нарязани гуми на четири училищни автобуса. Счупени са стъклата на кметствата в три села в общината. Заради липсата на превоз нямаше занятия в четири учебни заведения.

Централната улица на общинския център Черноочене беше блокирана от разхвърлените гуми. Най-много са струпани пред избирателната комисия. Местните хора смятат, че е бил направен опит сградата да бъде запалена заедно с изборните книжа.

Спечелилият кметски мандат в Черноочене Айдън Осман определи случилото се като политически акт като отмъщение от загубата на изборите и обвини за това ГЕРБ. „Тотален погром е това и организацията е много сериозна. Ние ги знаем. Буквално можем да кажем, че това са децата на кандидатите, които не успяха“, каза той. Опонентът му Ниязи Раиф категорично отхвърли обвиненията. Казва, че в нощта на погрома той и големият му син си били у дома: „Как да го определя. Някой го е направил от тях. Защо не питате него, лично него, неговият син дали си е бил вкъщи. Може и той да го е направил. Защо не“.

Прокуратурата вече е започнало досъдебно производство за унищожаване на общинска собственост. Проверяват се записи на охранителните камери. Полицията засега отхвърля версията за политически подбуди.

Старши комисар Атанас Илчев, директор на ОД на МВР-Кърджали: Не бих правил изводи за политически нюанс. Тук става дума за криминално престъпление. Ангажиран е целият полицейски ресурс по установяване на извършителите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова разследващите да си свършат компетентно работата, за да се избегне напрежение в Черноочене.


image0 (9K)