Пленително холандско градче, запазило средновековния си дух и история

Ако планирате ваканция и ви се иска да попътувате по-далеч, не се колебайте да посетите едно градче в Холандия, което ще ви плени със своята средновековна архитектура, с къщи, накацали в живописните канали , които прорязват цялата му територия, със старите мелници, с кроткия ритъм на улиците и с усмихнатите си и гостоприемни жители.

Градът е Алкмар и се намира в Северна Холандия, известен най-вече с производството и традиционния си пазар на сирене (т.е. кашкавал, защото там няма да намерите познатото българско саламурено сирене).

Най-ранното споменаване на Алкмар е в документ от 10 век, а селото прераства в град през 1254 г. Старата част на града е построена върху древен пясъчен бряг. Всъщност Северно море е само на 10-ина минути с кола, където се намира Берген зее или както го наричат местните – Берхан. А това е кварталът на богатите, с големите си и уникални къщи, с подрязани живи плетове за огради с красиви, малки дворчета и километри, километри широк плаж с фин пясък.

В 1573 г. испанци окупират Алкмар, но с доза хитрост и голям риск техните усилия са възнаградени и агресорите се оттеглят. През 1799 г. френско-холандски войски отблъскват англо-руска клика, а победата е отбелязана и на Триумфалната арка в Париж с кодовото име „Алкмаер“.

Някои от средновековните сгради в града са все още непокътнати, каквато е и високата кула на протестантската църква Синт-Лоренскерк. А безспорното водещо място е площада пред Waag – внушителна като катедрала постройка с регулярно звънящи много мелодично камбани на точен и на половин час. Интересно е нейното предназначение в миналото. В повечето холандски градове в края на 18 век е имало такива „къщи за претегляне“ с официален статут на местната власт, където са теглени стоките, продавани или превозвани през градовете, с цел събиране на данъци. Днес във Waag се помещава туристическият център и Музеят на сиренето – много добре отразяващ с експонати и мултимедия как се е произвеждал кашкавалът през столетията до съвременните технологии в наши дни. Една от най-големите туристически атракции в Алкмар е Пазарът на сиренето през април и септември, когато именно на този площад се демонстрира старомодния начин на правенето на местното сирене, тегленето и продаването му.

Всяка година през юни алкмарци правят традиционен фестивал, който е уникален с 250-те си(най-малко) артисти, които са навсякъде по централните улици, преоблечени като граждани от средновековието. В краката ти може да падне дори просяк и да повярваш, че не живееш в 21 век.

В Алкмар можете да посетите още Музея на Бийтълс(в Алкмар е направена първата китара на Джон Ленън), Арт музей, Историческия музей на града, а за любителите на пивото има и Музей на бирата с дегустация на десетки марки бира. Ще се върнете назад в столетията и с действаща латерна. Не си мислете, че в това градче няма и Улица на червените фенери. Има и такава, действаща с всички свои екстри.

За най-големия чар на Алкмар – неговият център, вълшебен по време на Коледните празници, четете ТУК


image0 (9K)