Плевнелиев поде лобистка кампания за закупуването на американски изтребители, които вече не се произвеждат

Бившият президент Росен Плевнелив поде откровена лобистка кампания в полза на американската компания „Локхийд Мартин“, производител на американските изтребители Ф-16, включително и чрез остри атаки срещу наследника му на поста Румен Радев. В интервю за бТВ Плевнелиев заяви, че изтребителите „Грипен“ не са най-доброто решение за България. По-доброто били американските Ф-16, които, обаче, вече не се произвеждат и би трябвало да ги купим втора или дори трета ръка.

 „Грипен“ ли е най-доброто решение за България?“, реторично попита Плевнелиев в ефир. И после сам си отговори: „Според мене не е най-доброто решение. Един самолет не е само да летим с него. А за да защитим националния суверенитет, но това не е възможно само в рамките на България. То е възможно само с нашите съюзници – отгоре е Румъния, отдолу Турция, Гърция, малко по-нагоре е Полша. Какво имат те? Ф-16”, продължи Плевнелиев с въпросите и отговорите.

„Споделям своето притеснение за поръчката на нов тип изтребител. Народните представители имат пълно основание да разследват. За мен има неща, които са притеснителни“, каза Плевнелиев.

„Как едни и същи експерти през 2012 г. избраха изтребители Ф-16, а сега се обръщат на 180 градуса. Лично г-н Герджиков призна, че е имало натиск. По никакъв начин президентът не може да влияе или да оказва натиск при обществени поръчки. Аз мога да си мечтая, че България този път няма да произвежда скандали, а ще се разберат“, посочи бившият президент.

„Когато бях върховен главнокомандващ изборът беше за Ф-16, след това се промени. Защо – не мога да кажа. Радев може да упражнява контрол, но не и влияние. В една демократична държава не се вземат решения от гледна точка на силата, а на баланса. Искрено се надявам това да не е било така“, добави Плевнелиев.

[ad id=“225664″]

Той се произнесе по широк кръг въпроси, включително и по случая в Свищов, като го нарече сериозна грешка на Радев. „Президентът Радев трябва да се поучи от тази сериозна грешка и да не я допуска. Аз съм добронамерен, искрено му пожелавам успех“, наставнически заяви Плевнелиев.

Според него скандалите около НДК няма да провалят европредседателството. „Имаме поводи да се срамуваме от всичко, което се случва около НДК“, посочи той.

По-важното, обаче, било, че България има ресурс на доверие от Европа и гласът ни се чувал. „Това се вижда от поканите към премиера Борисов. Поздравявам го“, каза президентът. Той добави, че на Балканите ние трябва да сме незаобиколим фактор. „Вярвам, че ще се случи и ще се боря за това. България може да води“, убеден е Плевнелиев.

Военните експерти декласираха офертата за самолети втора ръка Ф-16 на Португалия с логистичен пакет от САЩ поради несъответствие на ценовото предложение с изискванията. От обясненията на военния министър Красимир Каракачанов стана ясно, че американците искат по-голямата част от парите да им се изплатят веднага след закупуването. Предложението на Швеция за изтребители „Грипен“ бе класирано на първо място, на второ остана италианската оферта за „Юрофайтър“.

[ad id=“191641“]


image0 (9K)