НАЙ-НОВИ:

Плашеща статистика за бизнеса! Бум на фирмените фалити през миналата година

Може и положението в нашата страна да не е чак толкова критично, колкото през кризисната 2008 г., но оцеляването на фирмите продължава да е доста тежко. По тази причина през миналата година е регистриран бум на фалитите – двойно повече отколкото през кризисната 2008 г., сочат данните на Агенцията по вписванията. Икономистите пък вече виждат спад в броя на заетите с около 20 000 души, пише Inews.

[one_half]

Странното е, че държавата отчита по-добра среда. Собствениците на компании обаче са категорични, че малкият и средният бизнес още са в затруднение.

“Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат”, казва собственик на фирма пред bTV.

Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно. Най-голям бил рискът за хората без квалификация. Еспертите прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.

“Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда”, посочва икономистът Явор Алексиев. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

[/one_half][one_half_last][ad id=”231260″][/one_half_last]

Виж още:
Прокуратурата на Република България ще трябва да плати 50 000 лв.…