Пламен Георгиев: Схемата с българското гражданство вече не действа

„Схемата за незаконно получаване на българско гражданство вече не работи“, заяви пред БНР председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Във връзка с разкритията около Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) той разказа, че след сигнал от полицията в Кюстендил за манипулиране на документи за българско гражданство Комисията е работила по случая 3 месеца и половина.

„Групата почва от най-ниските нива, включително в други държави и стига до ръководството на държавната агенция. Открихме огромна по своите размери престъпна група със стройна организация“, каза Пламен Георгиев.

Той отрече да има политически аспект в акцията „срещу по-малкия участник в управлението“.

Георгиев обясни, че чрез подкупи и фалшиви документи българско гражданство са получавали и хора с „криминални наклонности“, които отиват после в чужбина „и това е лицето на България“.

Той изброи и други акции на Комисията: срещу кмета на Септември, двама бивши кметове на Перник, кметицата на столичния квартал „Младост“, срещу прокурор от градската прокуратура за схема с общински съветници.

До момента комисията е отнела имущество с неплатени данъци за над 12 млн. лв., обясни шефът й. Той бе категоричен, че акцията в ДАБЧ няма нищо общо с очаквания доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

„Ще се опитаме още преди Нова година да имаме още един сериозен случай. Бързината трябва да се съчетава със солидни доказателства“, заяви Пламен Георгиев.


image0 (9K)