Пистолет „Макаров“ връчиха в Шабла на премиера Борисов по случай рождения му ден

Министър-председателят Бойко Борисов и висши военни от Америка и Сърбия наблюдават днес бойните стрелби на тактическото учение „Шабла 2019“. На демонстрациите присъстват и шефът на отбраната Красимир Каракачанов, и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Преди началото на учението Борисов и официалните гости бяха приветствани от почетен караул. Прозвуча химнът на България, след което под звуците на военни маршове войниците минаха под строй и се отправиха към местата за стрелби.

Министър-председателят също се отправи към определеното място за наблюдение на учението, като се спираше пред бойните машини и разпитваше войниците и командирите им за техниката. „Гледай каква огнева мощ. Както викат сърбите – пуцай“, каза Бойко Борисов.

По случай рождения ден на премиера от Военновъздушните сили на Българската армия му подариха пистолет „Макаров“.

„Това летец да не си сега в момента. Гледай ракетата как го търси. Няма отърване“, коментира Бойко Борисов пусковете на ракетите.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/vb.100006542380422/2458911694336886/?type=2&video_source=user_video_tab

„На румънците казали ли сте, че водим учения, че преди няколко години Траян Басеску се чудеше какво става. Радарите им сигурно се въртят сега. А от Севастопол наблюдават ли ни сега? Предупредени са, нали? Трябва да се спазват всички мерки за сигурност“, категоричен беше министър-председателят.

В учението край Шабла участват формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия. Ще бъдат отработени съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“, както и огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Делегацията от Сърбия е водена от министъра на отбраната Александър Вулин. Сред наблюдателите на учението са още зам.-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, представители на български държавни институции, висши генерали и офицери.

 


image0 (9K)