НАЙ-НОВИ:

Пет милиона се стекоха на предизборен митинг на опозицията в Истанбул

Кандидатът за президентския пост в Турция от основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже заяви, че ще бъде президент на 81 милиона турци, а не на десни или леви и обеща, че в рамките на 48 часа ще отмени извънредното положение в страната.

[ad id=”225664″]

Политикът призова за възстановяване на справедливата и независима съдебна система и се ангажира до 100 дни да изпрати отново турски посланик в Сирия, предаде БНР.

Това стана на митинг, на който в Истанбул се бяха стекли пет милиона души, съобщи в. „Джумхюриет“. Митингът се проведе в истанбулския район Малтепе.

„На митингите в Измир и Анкара бяхте много, но в Истанбул се събрахте пет милиона души“, каза Индже. В речта си опозиционният кандидат обеща на привържениците си, че ако победи на утрешните избори, Турция ще стане друга страна. „Утре ще настъпи краят на дискриминацията, утре настъпва края на безсмисленото пилеене на държавни средства. През последните пет дни ние проведохме 107 митинга и ви благодаря за вашата подкрепа“, каза Индже на множеството.

[ad id=”263680″]

Редица митинги провежда и действащият президент Реджеп Тайип Ердоган. През деня програмата му включва пет обръщения към неговите привърженици в различни райони на Истанбул. Голямото внимание на съперниците за президентския пост към Града на Босфора се обяснява с факта, че в Истанбул живее една пета от населението на Турция. Освен това се очаква утре и Индже, и Ердоган да гласуват именно в Истанбул.

[ad id=”236999″]

Всички мерки за гарантиране на сигурността на вота в страната са взети, увери междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган, който говори на митинг в истанбулския квартал Есенюрт. Той отново изтъкна постиженията на управлението си в областта на инфраструктурата и добави, че Турция е „правова, а не кукувича“ държава в отговор на призива на Мухарем Индже хората да вземат столове, за да наблюдават отблизо отчитането на изборните резултати и заканата му той самият да спи пред Висшата избирателна комисия.

[ad id=”218548″]

Ден преди предсрочните президентски и парламентарни избори в южната ни съседка, президентът Реджеп Ердоган и кандидатът на опозицията Мухарем Индже, е все по-вероятно да отидат на втори тур. Според прогнози, управляващата Партия на справедливостта и развитието може да загуби мнозинството си в Парламента.

От бивш учител по физика, Индже успя да се изидгне до основна опозиционна фигура срещу влиятелния си противник на политическата сцена и президент на Турция Реджеп Ердоган.

Предварителните проучвания сочат, че опозиционерът ще успее да събере 29% от доверието на избирателите срещу 48% за съперника му. Те обаче не са достатъчни за да може настоящия президент да спечели победа на първи тур. Според експерти, решаващи ще са 10% от гласовете на хората, които още не са решили кого да подкрепят.

[ad id=”237001″]

На предсрочните президентски избори, които бяха свикани година и половина по-рано, участват шестима кандидати, а осем партии ще се борят за доверието на електората на парламентарния вот, където ключов фактор ще е прокюрдската партия.

На 25 юни в Турция пък ще се превърне от парламентарна в президентската република, след новите законодателни промени, гласувани на спорен референдум миналата година. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Бърбън не е попаднал в близката река, сочат пробите, взети…