Петя Аврамова: АМ „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.

„До 2024 година автомагистрала „Хемус“ трябва да е изцяло готова. „Хемус“ за Северна България е необратим процес. Правителството отпусна 1,350 млрд. лева, с които тази магистрала да бъде построена, като индикативният срок за завършване на цялата магистрала е 2024 г.” Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за Дарик.

„Общо 420 км е магистралата, 170 км от тях са построени. В момента се строят две пътни отсечки. Сега ще започне строителството на участъка от разклона Плевен-Ловеч до Русе-Велико Търново. Това са 134 км с осигурено финансиране”, поясни тя.

Що се отнася до финансирането на строителството, което ще се извършва по процедура без обществени поръчки, тъй като ще се извършва от държавната компания „Автомагистрали”, Аврамова коментира: „Не виждам нищо лошо в това да има повече държава в пътния сектор. „Автомагистрали“ изпълнява проекти, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“. Има договор между АПИ и „Автомагистрали“, няма договори с подизпълнители за изграждане на АМ „Хемус“. Има рамкови споразумения за текуща дейност. „Автомагистрали“ може да назначава в дружеството специалисти и работници. Законът не забранява наемането на техника и ползването на чужд ресурс при изпълнение на определени обекти. „Автомагистрали“ със своя мениджмънт ще изпълни тези 134 км, сключвайки всички видове споразумения и договори за техника, материали и всичко, което е необходимо.”

За електронната винетка и проблемите с въвеждането й министърът обяви, че през лятото на тази година ще заработи изцяло електронната тол система за тежкотоварни камиони

„2019-а е годината, в която въвеждаме електронната система за платена пътна такса. Понеже през 2018 г. са продавани хартиени винетки, които имат срок и през 2019 г., тази година системата ще работи на смесен режим. Тоест, ако вие имате валиден хартиен винетен стикер и ви спрат контролните органи на Националното тол управление, както и Пътна полиция, вие няма да бъдете глобен. Системата ще заработи в идеалния си вид 2020 г. Снимането и правоприлагането за липса на винетка ще бъде от контролните автомобили на пътя. Тоест през 2019 г. няма да има електронно правоприлагане, няма да получавате акт за това, че сте сниман на пътя и системата не е регистрирала, че имате електронна винетка, защото тя няма как да регистрира, че имате хартиена и затова няма да има правоприлагане по електронен път“, каза министър Аврамова.

„Правоприлагане има и то ще бъде от колите на тол контрола и Пътна полиция. Част от автомобилите на тол контрола вече са на пътя, а всъщност след въвеждането на тол системата тежкотоварният трафик ще бъде следен електронно и системата ще отчита наличието на плащане. Тоест през лятото ще заработи електронната система само за камионите за плащането на тол таксите“, посочи още транспортният министър.

 


image0 (9K)