НАЙ-НОВИ:

Петима германски граждани са задържани от ДАНС на ГКПП “Капитан Андреево”

Петима германски граждани, за които имало подозрения, че са чуждестранни бойци-терористи са задържани на ГКПП „Капитан Андреево” от ДАНС.
Арестувани са на 12 април като са пътували с влак от Букурещ към Истанбул, съобщиха от Държавната агенция „Национална сигурност”. Единият от петимата е непълнолетен, той е искал да стигне до Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка.

В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи. Според събраните данни, четирима от германците са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак.

Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

Предвид основателното подозрение за участие на петимата германски граждани в терористична организация, данните за осъществяваната от тях дейност и целта на пътуването им, е оценено, че присъствието им на територията на България представлява заплаха за националната сигурност.

Непълнолетният младеж е предаден на служители от Дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на членове на семейството му в Германия. На останалите четирима са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в България”. Мерките са изпълнени от компетентните органи.

Източник: dir.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Работилници за дейности по опазване на природата отварят врати в…