Перла на Южното Черноморие крие „Старци разбойници“ и „Ветрове“ на Лили Иванова

Южното ни Черноморие крие много свои перли и ще са ни нужни поне няколко лета, за да открием всички тях. Днес искам да ви разкажа за село Варвара и топлите ми спомени от лято 2017, е записано в „Тефтерчето на пътешественика“ на Надежда Серафимова.

[ad id=“225664″]
Мястото се намира между градовете Царево и Ахтопол, което го прави лесно откриваемо по пътя за морето или докато сме отседнали в някой от околоните курорти. Разположено е на територията на Природен парк „Странджа“. Освен, че се намира на брега на Черно море, едновременно с това е и в подножието на странджанския връх Папия.

Според местна легенда произхода на името на селото идва от заселилите се тук в древността тракийски племена, които често нападали съседния град Агатополис (днешен Ахтопол), който бил населяван от гърци. Така те започнали да бъдат наричани варвари, а от там дошло и името на селището им — Варвара.

Посетихме Варвара миналото лято и ще я запомним основно с две неща – Плажът и „Старци разбойници“. Малко повече за тях след малко. Силно се надявам, когато се върнем тази година отново там, и двете да са все така чаровни и да си създадем нови незабравими летни емоции.

Пясъчната ивица във Варвара е само една, отстояща на около един километър от самото село. Малка и отдалечена – тя е успяла да запази чистата си природа и кристални морски води. Заливът, в който е разположен, се нарича Селимьоти.

До плажът стигнахме по черен път, прекосявайки изпечено от слънцето поле, където зарязахме колата. Оттам слязохме по изсечени в склона стълбички, в края на които ни посрещна Wake up бара и цветен слънчев плаж.

Сламени чадъри, пуфове, легълца и нито грам бетонни постройки. Влюбихме се в плажа от пръв поглед, а след като останахме половината ден там, вече не ни се тръгваше. Съвсем наблизо се намира и местността „Дарданелите“, което е любимо място на водолази и гмуркачи.

Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара едно уникално място за България, където можете да отидете на чист девствен плаж през горещите летни дни или на излет в планината през облачните и хладни пролетни и есенни месеци.

Още един любопитен факт е, че на това легендарно място е сниман и клипът на Лили Иванова – „Ветрове“.

[ad id=“263680″]
През първата седмица на септември се състои събора на Варвара в продължение на два дни. Вечерта на първия се организират нестинарски танци, а по-обяд на втория — народни борби. Идеално време да го посетим в края на летния сезон.

Малко по-рано споменах, че второто нещо с което ще запомним Варвара е „Старци Разбойници“… дори като се замисля е спорно кое от двете е на първо място. Защо ли? Защото двете вървят ръка за ръка – летни плажни емоции и уникално местенце за хапване, пийване, срещи със стари и нови приятели.

„Старци разбойници“ е хармония за душата и за сетивата. А какво може да опитате там, прочетете в пътеписа на авторката ТУК, ще разгледате и много снимки от плажа и „Старците“.

Варвара ни омагьоса толкова, че цяла година чакахме да дойде лятото, за да се завърнем отново там. Само след няколко дни ще посетим отново това прекрасно място и нямам търпение да ви го споделя отново. До тогава, не спирайте да трупате нови летни емоции!


image0 (9K)