НАЙ-НОВИ:

Партията на Джасинда Ардърн спечели убедително изборите за парламент в Нова Зеландия

Джасинда Ардърн говори с журналисти след публикуването на официалните резултати от изборите

Лейбъристката партия на настоящия премиер на Нова Зеландия Джасинда Ардърн спечели убедително парламентарните избори в островната държава, съобщиха световните агенции. Окончателните резултати сочат, че лявоцентристката формация е събрала 49,1% от гласовете и ще получи абсолютно мнозинство с 64 депутатски места в 120-местния парламент.

Парламентарните избори в Нова Зеландия трябваше да се проведат през септември, но бяха отложени заради пандемията от COVID-19. Избирателите имаха възможност да дадат гласа си по-рано от насрочената дата – 17 октомври. Около един милион новозеландци са се възползвали от тази възможност.

Освен партията на Джасинда Ардърн, с 35 места в парламента ще влезе дясноцентристката Национална партия. Лидерката ѝ Джудит Колинс обеща формацията да бъде силна и енергична опозиция. Места в парламента ще имат и дясната партия ACT, Зелените и Маорската партия, съобщи Би Би Си.

След обявяването на резултатите Ардърн обеща, че партията ѝ няма да приеме широката подкрепа за даденост. „Мога да ви обещая, че ще бъдем партия, която управлява в интерес на всеки новозеландец“, каза тя.

Предизборната програма на Джасинда Ардърн, която посочи като свой приоритет пандемията от COVID-19 и справянето с нея, включваше също ангажимент за въвеждане на политики в защита на околната среда, данъчна реформа, при която най-голямата данъчна тежест да падне върху богатите, и повече пари за образование.

Лейбъристката партия спечели най-много гласове на изборите преди 3 години и управляваше в коалиция с по-малки партии. Тогава 37-годишната Ардърн стана най-младата жена в света, която заема поста на глава на правителство. По време на мандата си тя роди дъщеря и след шестседмичен отпуск се завърна на премиерското място.

Паралелно с вота за парламент новозеландците гласуваха и на референдуми за легализиране на марихуаната за развлекателни цели и на евтаназията, но резултатите от този гласувания ще бъдат обявени на 30 октомври.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Когато в началото на тази година говорех, че в България…