НАЙ-НОВИ:

Парламентът закри комисия, която никога не заработи

Народното събрание отмени в петък решението си от 2 октомври, с което създаде Временна комисия за разглеждане на проект на Конституция на Република България. Гласуването мина без дебат в пленарна зала, съобщи БТА.

Комисията беше оглавявана от Десислава Атанасова от ГЕРБ и трябваше да разгледа проекта за нова конституция, внесен от депутати от управляващото мнозинство на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”.

На 25 ноември Народното събрание отхвърли предложението за свикване на Велико народно събрание, което да обсъди и приеме проекта за нова конституция. С това съществуването на комисията на Атанасова стана безпредметно.

Комисията досега е провела само едно заседание, няколко дни след избирането си. Тогава депутатите приемат вътрешни правила за организацията и дейността на комисията. Според тези правила “комисията провежда заседания, които се свикват от нейния председател или по искане най-малко на една трета от членовете”. Следващо заседание обаче не е проведено.

Според приетите правила от комисията на Десислава Атанасова, тя също “организира кръгли маси, конференции и дебати за разглеждане на проекта на Конституция”. Подобни събития обаче не са организирани.

Въпреки това членовете на комисията получават допълнителни пари над заплатите си, казва Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание. В комисията бяха общо 10 депутати от всички политически сили.

В интервю за Свободна Европа на 28 октомври Десислава Атанасова каза, че функцията на комисията “ще бъде да проведе публично обсъждане на промените, които се предлагат в новата конституция”. Такова обсъждане не последва.

Комисията не успя да събере и експертен съвет, както беше обявено в началото. Причината е, че много юристи отказаха да участват в инициативата на ГЕРБ за нова конституция. В интервюто за Свободна Европа Атанасова каза, че все пак има съгласили се юристи, но не съобщи имената им.

“Предпочитам комисията да се събере и да представя първо там техните кандидатури”, каза тогава депутатката от ГЕРБ. Комисията обаче така и не се събра.

В разгара на антиправителствените протести през лятото, премиерът Бойко Борисов обяви курс към избори за Велико народно събрание (ВНС) и „рестарт на системата“. Няколко дни по-късно екипът на бившия правосъден министър Данаил Кирилов изготви проект за нова конституция, който беше подложен на критики от юридическите среди.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Една песен, бис, стотици усмивки. Тази гледка не е от…