Парламентът гласува извънредно положение заради Covid-19

Народното събрание заседава относно предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение в страната заради коронавируса. Решението беше взето късно снощи след извънредно заседание на кабинета с Националния кризисен щаб. В момента в Народното събрание се провежда извънреден председателски съвет при председателя на парламента Цвета Караянчева. В него участват лидерите на парламентарните групи. След този съвет в пленарната зала ще стане ясно какви ще бъдат конкретните предложения, гласувани в Народното събрание, съобщава БНТ.

Извънредното положение ще даде възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни той. Ще бъдат затваряни дискотеки и игрални зали.

Ще се налагат и забрани за пътуване към определни страни, както и за влизане от страни с високи нива на заразата. Като потенциални такава Борисов посочи Франция и Германия.

Външно министерство постоянно ще обновява списъка на страните, към които е забранено пътуването. Здравното пък този на държавите, от които да не бъде допускано влизане на хора.

Мерките ни бяха навременни, но не се спазваха указанията за карантина, посочи като мотив Борисов. Единствено дисциплината и мобилизация на нацията ще ни спаси, категоричен бе премиерът.

Междувременно Министерството на образованието освободи от занятия всички ученици, които учат в областите, в които няма обявена грипна епидемия. По преценка на родителите те могат да не посещават училище.


image0 (9K)