В парк „Яворов“ в Чирпан пипнаха четирима със синтетичен канабиноид

В парк „Яворов“ в Чирпан пипнаха четирима със синтетичен канабиноид – при проверката единият доброволно е предал пликчето с наркотичното вещество

На 17.10.2019 г. в градски парк „Яворов“ в гр. Чирпан, е извършена проверка на четири лица на възраст между 25 и 32 години, всички от гр. Чирпан. В хода на проверката едното от лицата доброволно е предало полиетиленово пакетче, съдържащо суха зелена тревиста маса – „чай“, с общо тегло 14,38 грама. При извършената експертиза е установено, че иззетото вещество е наркотично – синтетичен канабиноид.

Синтетичен канабис е дизайнерски наркотик, съдържащ психоактивни вещества от рода на тетрахидроканабинола. Представлява микс от изсушени билки напръскана със синтетично създадени канабиноиди. Добива популярност поради факта, че в някои държави синтетичните психоактивни вещества, които съдържа не се преследват от закона и по този начин могат да се продават свободно на пазара.

За разлика от природната марихуана обаче, синтетичната има много повече негативни странични ефекти, като много често води до психози, паник атаки, артериална хипертония, повръщане, халюцинации, инфаркт на миокарда и дори смърт.  Световна популярност получава случая на 17-годишна американка, която след като употребява синтетичен канабис закупен от бензиностанция получава инсулт, който я оставя сляпа и парализирана. Поради тези факти, след като дрогата набира популярност много от страните по света се налага да добавят новите синтетични канабиноиди в списъка от забранени вещества, като сред тях е и България.

]Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354а, ал.3 от НК.


image0 (9K)