Париж отново пожълтя, полицията блокира със стоманена ограда Шанз-Елизе

„Жълтите жилетки“ отново заляха парижките улици, показват кадри от световната мрежа. Протестиращите срещу политиката на президента Еманюел Макрон излязоха за поредна събота на протестни шествия из цяла Франция. Властите предприемат драконовски мерки срещу тях.

Парижката полиция напълно блокира със стоманена ограда Шанз-Елизе, за да предотврати навлизането на „жълтите жилетки“ на площад Конкорд, съобщи кореспондентът на ТАСС, цитиран от „Фокус“.

Преградите са разположени на площад Рон-Пуен в долната част на Шанз-Елизе. В същата зона има няколко бронирани автомобила на френската жандармерия. За деветия ден на протестите на „жълтите жилетки“ в Париж са въведени 14 бронирани автомобила. Някои от тях са оборудвани с гребла за премахване на барикадите, а други са оборудвани с устройства за разпръскване на сълзотворен газ.

Понастоящем, както се съобщава от телевизионния канал BFM, първите „жълти жилетки“ започват да пристигат в квартал Берси в източната част на Париж, където на брега на Сена е разположена сградата на Министерството на икономиката и финансите. През деня там ще се проведе митинг, след който участниците възнамеряват да преминат в колона до площад „Република“ в централната част на града.

За да се осигури ред в Париж, са мобилизирани 5000 полицаи и жандармеристи, включително членове на специалната група БАК предназначена за борба с организираната престъпност. В града са създадени две големи зони, в които автомобилният трафик е напълно забранен, които обхващат огромна площ от Шанз-Елизе, Триумфалната арка, площадите Конкорд и Трокадеро, както и Марсово поле и околните улици. Втората зона се намира в близост до площад Република.

Говорейки пред репортерите в събота в Руан (в западната част на страната), държавният секретар към министъра на вътрешните работи Лоран Нунез съобщи, че властите се опасяват, че деветият ден от протестите „ще бъде белязан от по-високо ниво на насилие от предишните“. Нунез предупреди, че силите за сигурност „ще реагират адекватно на провокациите“. Общо 80 000 полицаи, жандармеристи и специални части са мобилизирани в цялата страна за справяне с протестите.

Според него „системата за борба с безредиците ще бъде засилена в цялата страна, проверките на документите и ръчният багаж ще се извършват навсякъде.“ „Нашият отговор ще бъде адекватен. Щетите от демонстрантите за магазините са неприемливи“, каза официалният представител.

Както прокуратурата на Бурже съобщи по телевизионния канал BFM в събота, петима души вече са били задържани там сутринта, които са възнамерявали да започнат демонстрация в центъра на града, въпреки категоричната забрана от полицейската префектура.

В петък някои организации на „жълтите жилетки“ обявиха, че възнамеряват да направят Бурже града, в който ще се проведе една от най-големите демонстрации. Бурже е избран заради географското си положение – намира се на 200 км южно от Париж, в централната част на страната, което улеснява пристигането на демонстранти от различни региони на Франция.


image0 (9K)