Папа Франциск кацна в София, премиерът Борисов го посрещна

Папа Франциск кацна на летище София. Борисов го посреща. Папата отправи първите си благопожелания към българския народ.

Два часа педи това Папа Франциск потегли от римското летище Фиумичино за София, първи етап от 29-ата му апостолическа задгранична обиколка, първи съобщава РАИ Нюз.

Полетът на папата е AZ 4000 на авиокомпания Алиталия, която от 60-те години „придружава“ папите по време на апостолическите им пътувания зад граница.

Папата пътува със самолет Еърбъс А321-112, наименован „Херцогски дворец Виджевано“.

Очаква се той да кацне в София в 10 ч. местно време. Със същия самолет във вторник ще пътува и за Скопие, а после ще се прибере в Рим на летище Чампино в 20,30 ч. местно време.

Командир на полета е Алберто Колаути с 15 000 летателни часа, шеф на екипа пилоти в Алиталия, летящи с Еърбъс, на 57 години, от Фриули, бивш пилот на хеликоптер към военноморките сили, предаде БТА, цитирайки в. „Месаджеро“.

В самолета с папата пътуват повече от 70 журналисти от цял свят, които отразяват всяка стъпка на главата на Римо-католическата църква.

В София пък са акредитирани още над 600 чуждестранни журналисти.

Негово Светейшество Папа Франциск пристига днес на апостолическо пътуване в България с папска свита, съставена от 35 души – най-висши представители на Светия престол, съобщи правителствената информационна служба.

Нивото на делегацията е по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри – префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох – председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара – заместник-държавен секретар, с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър – секретар за отношенията с държавите, с ранг министър на външните работи, монсеньор Гуидо Марини – главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсеньор Маурицио Руеда.

Папа Франциск ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който ще му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

След посрещането на правителствения ВИП от министър-председателя Бойко Борисов, Папа Франциск ще има среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово светейшество българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

В 13.00 часа днес Папа Франциск ще произнесе на площад „Св. Александър Невски“ неделната молитва „Царице небесна“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. Молитвата „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България. Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“.

Докато Папа Франциск я произнася, на сцената на площад „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали.

Почти десет години – от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат. Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. Накрая Папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на площад „Княз Александър Първи“. Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия отец, като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май Папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“, след което в гр. Раковски ще отслужи Света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души. С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски.

Посещението на Папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на площад „Независимост“ в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца – техни представители, ще държат запалени факли – символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози – символ на България.

Католическата църква в България ще подари на Папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица, съобщи за БТА монсеньор Христо Пройков – апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Той обясни, че копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век. Той по-късно става папа Йоан 23-и и като такъв винаги е бил с тази икона – до последния ден на живота си, обясни епископ Пройков.

Мотото на апостолическото пътуване на Папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и „Мир на земята“ /Pacem in terris/, който е наричан „българският папа“. Това е енцикликата, която Анжело Ронкали пише и тя е актуална и до днес, отбеляза монсеньор Пройков. Той подчерта, че по този начин Папа Франциск „върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата „Мир на земята“, като мото на посещението си в България“.

В официалното лого на апостолическото пътуване на Папа Франциск у нас е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и „Мир на земята“ – на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият регион по Божията милост съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на българския трибагреник и на флага на Ватикана.

Папа Франциск беше избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март 2013 г., а интронизацията му беше на 19 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. Когато Папа Франциск говори за социална справедливост, призовава хората на първо място да разберат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата препоръка е: ако следвате Христос, разбирате, че „погазването на достойнството на човека е сериозен грях“.


image0 (9K)