НАЙ-НОВИ:

Падна правителството на Дънчила в Румъния

Румънските депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде “Ройтерс”. Това открива пътя за преходно правителство до провеждането на парламентарни избори в края на 2020 г.

Официалните данни показват, че 238 депутати при необходими най-малко 233-ма са гласували за свалянето на Дънчила.

Нейният кабинет загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият й партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и даде ясно да се разбере, че иска правителството на Дънчила да падне, съобщи “Дневник”.

Националната либерална партия (PNL), най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Това е третото правителство, свалено с вот на недоверие, след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

Какво предстои?

image1 (9K)

Очаква се в началото на следващата седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика за разговори за сформиране на коалиция парламентарно представените партии. Президентът трябва да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Той ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори.

Някои политици вече призоваха президента да се съгласи с график, който ще позволи предсрочни избори.

“След три години на хаос, некомпетентност и безотговорност днес социалдемократите изгубиха властта”, каза Дан Барна, лидер на съюз “Спасете Румъния” (USR). “Сега призовавам президента и отговорните румънски политически партии да се съгласят с конституционен път към разпускане на парламента и предсрочни избори”, посочи Барна, цитиран от сайта Emerging Europe.

Въпреки своята непопулярност Дънчила е решена да продължи с кампанията си за президентските избори през ноември, на които се кандидатира. Тя ще бъде временен премиер до сформирането на ново правителство. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Анахид Тачева ще посрещне 79-я си рожден ден на 15…