НАЙ-НОВИ:

Още обвинения се стовариха на главата на костенския кмет Радостин Радев

Разследването срещу задържания кмет на Костенец ще се разшири. Освен за подкупи, Радостин Радев ще бъде проверяван и за безстопанственост, както и за длъжностно присвояване от общинско предприятие.

“Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината”, обяви днес наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова.

На свой ред зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви и схемата, заради която вече едно денонощие Радев е зад решетките. “Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес. Това е една интересна ситуация, защото ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава”, каза Гешев. Той коментира, че в рамките на случая са използвани СРС-та, а досъдебното производство срещу кмета е стартирало през март под надзора на Специализираната прокуратура.

“Започнало е по информация, подадена от Антикорупционния орган, за данни за корупционно престъпление”, коментира още Гешев и уточни, че в резултат на информацията и анализа й, е започнало разследването.

“Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата”, каза Гешев.

По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.

Показният арест на на кмета на Костенец Радостин Радев не предизвика голяма изненада сред местните хора. “Всички знаем, че е голям играч и е цар на схемите. Все пак кара втори мандат и знае как се правят нещата, без да сгази много лука. Явно обаче е стъпил някъде накриво”, коментира акцията един от кибиците пред общината, докато наблюдаваше как извеждат Радев с белезници и го натикват в полицейската кола. От спецпрокуратурата обясниха, че кметът е задържан по сигнал на общински съветник, който получил предложение за рушвет срещу “правилно гласуване” на сесия в местния парламент. Вече стана ясно, че има задържан и бизнесмен, който е спечелил няколко обществени поръчки на общината в Костенец. Конкретните детайли по поредната акция срещу местен управник от спецпрокуратурата и КПКОНПИ обаче досега не са огласени официално.

„Крайно време беше да видим Радостин с белезници. В Костенец всички знаем, че на когото каквото и да му трябва, ще си го получи, ако си плати на хората в общината. Няма ли рушвет, не получава и това, което му се полага”, заяви 50-годишен мъж, който отказа да се представи, но обясни, че има дребен бизнес.

Други местни хора пък казаха, че не вярват нещо да се промени и вероятно Радев ще бъде освободен съвсем скоро без да има никакви последствия за него, освен публичния резил. Новината, че общински съветник е натопил кмета също предизвика реакции.

„Всички са един дол дренки и не са го направили, защото са много чисти, а защото всеки иска да държи властта, за да коли и беси. Всички от общинските съветници са били съгласни с обществените поръчки и доколкото предполагам са се раздвижили, защото идват избори”, коментира Милена, която живее в една от къщите до кметството.

Близките до избрания с листата на БСП  за кмет Радостин Радев обаче са убедени, че става въпрос за политическа поръчка в навечерието на местните избори.

Заместник-кметът на общината Румен Тодоров бе категоричен пред ЗАРАТА, че акцията е по предварителен сценарий и той подозира кой точно общински съветник е подал сигнала срещу Радев, но не желае да споменава имена, за да не бъде обвинен. „От около половин година има напрежение между Общинския съвет и кмета. Причината е, че настроенията в ОбС се промениха след като и мнозинството е различно”, обясни Тодоров. По думите му е възможно, подали сигнала срещу Радев, да се гласят за кметското място. Близките на Радев казаха, че ще обсъждат ареста и обвиненията, но това ще стане чак след изтичането на 24-часовото задържане. По думите им Радев нямало от какво да се притеснява. Те не пропуснаха да припомнят, че до момента няма повдигнати обвинения срещу него.

Местните кодошлии обръщат всичко на шега: “Ние 20 дни треперехме Чане да не ни изтрепе, затуй няма как сега да се кахърим, че може да останем без кмет.”

Радостин Радев се оказа съученик на бившия затворник Стоян Зайков-Чане, който в началото на май уби бившата си приятелка и своя братовчед, после три седмици беше неуловим за полицията. В крайна сметка той беше обграден и по твърдения на полицията се самоуби, но историята му продължава да е основна тема за хората от Костенец.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Националният отбор на България по волейбол за жени постигна втора…