НАЙ-НОВИ:

Още едно 3-годишно дете е било под риск, но преживяло обикалянето по болници

Родители на 3-годишно момиченце, преживели кошмара “обикаляне на болници” с болното си дете, разказаха как са спасили дъщеря си, въпреки дългото чакане пред кабинети и съвети на лекарите.

Едните нямат хирург, другите нямат ехограф. Родителите са в някаква безизходица, сподели Лора Стоилова по Нова тв. Всеки родител знае, че трябва да обиколи няколко заведения и няколко кабинета, коментира съпругът й Георги Стоилов.

Ние загубихме 2 дни, които можеше да са фатални, обяснява Лора. Двамата са преживели кошмара на невярно поставена диагноза, липса на места в болници, недостиг на медикаменти, недостиг на специалисти, забавяне на лечението и неяснота кой може да помогне на 3-годишното им болно дете през март тази година.

След като детето започна да повръща, отидохме при дежурен педиатър в частна клиника. Педиатърът констатира, че има стомашно чревно разстройство. Даде ни някаква рецепта, която ние купихме от аптеката. Детето обаче продължи да се влошава, вдигна и висока температура. Тогава решихме да отидем в детската педиатрия”, обяснява Лора.

„Там ни прие дежурната гастроентероложка. Тя прегледа детето, само опипа корема. Заяви, че наистина е стомашно-чревно разстройство, но детето е силно дехидратирано. Трябвало да се сложи на системи, но тъй като те нямали свободно легло, можела да ни насочи към частна клиника. Те нямат стационар, няма да лежи, само ще стоим за часовете, докато изтече системата, а след това да се прибирам в къщи. Или другият вариант – ако ни била настаняла при тях, трябвало да лежим в коридора, което естествено нас нямаше как да ни устройва”, разказва Лора.

Така родителите взимат детето на ръце и го водят в 3-та болница. Пак частна. Със себе си носят документ от педиатрията, в който пише каква диагноза е поставила лекарката само с опипване на корема.

„Отидохме в следващата клиника. Там направиха кръвни изследвания. Нещо, което в педиатрията не направиха. Установиха, че има възпалителен процес. Индексът за възпаление CRP й беше 8, което е завишение леко на този етап. Сложиха ѝ системи, поседяхме няколко часа и ни изписаха”, разказва още Лора.

Казали им да дойдат на другата сутрин, защото нямат леглова база. На следващата сутрин те отишли, направени били нови кръвни изследвания.

„Въпросният индекс CRP е скочил на 113! От 8 на 113! Но дори и за тях това не е чак толкова притеснително”, обяснява Лора. „Ние през цялото време искахме преглед от хирург, те казваха, че нямат такъв. За ехограф – нямаме такъв, евентуално в понеделник ехографът ще работи. ..

Следобедът детето видимо се влошава. След изрично мое настояване, че най-вероятно е апандисит, чувам „Категорично не е!”, спомня си майката.

След което пак ги изпрашат у дома. С една уговорка – да дойдат пак на следващия ден в 14:00 часа, за да продължат със системите. Но вместо да се приберат вкъщи, родителите обръщат колата и тръгват към „Пирогов”.

„В 1 часа през нощта детето е вече на операционната маса. Благодаря на д-р Житянов, който я спаси и който след операцията, каза, че ако 5-6 часа още сме закъснели, е нямало да може да ни помогне”, разказва Лора. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Eврoпeйcкaтa нaрoднa пaртия (EНП) избрa бившия прeдceдaтeл нa Eврoпeйcкия cъвeт…