Още едно старозагорско училище грейна обновено

В изцяло ремонтирана и обновена сграда влязоха днес възпитаниците на Средно училище „Железник“, най-голямото на Балканите.

Ремонтните дейности са по проект по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ за обновяване на образователната инфраструктура и са на стойност 5.6 млн. лв. Училището е създадено през 1986 г. и досега не е ремонтирано.

„От името на кмета Живко Тодоров благодаря на всички родители, които понесоха несгодите, в името на изграждане на една по-добра физическа среда за учениците. Днес децата им влизат в обновена и функционална сграда“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. По думите й амбицията на кмета Живко Тодоров е да бъдат ремонтирани всички училища и детски градини в общината.

Сградата е изцяло обновена, поставена е нова дограма във всички помещения и нови входни врати. В бюфета, атриума и санитарните възли е поставен неполиран гранитогрес, мозайката е изциклена, паркетът в класните и учителските стаи също. Извършен е основен ремонт на покривите на всички блокове. Ремонтирани са електро и ВиК инсталациите. Сменени са двата котела, подменени са и радиаторите на парната инсталация. Доизгражда се и подобект Блок „Е+С“, което включва цялостно конструктивно укрепване, изграждане на нов покрив, фасади и всички довършителни работи и инсталации в тази сграда.

Изградени са рампи за хората в неравностойно положение и два асансьора. Парапетите на стълбищата и металните елементи на оградата са пребоядисани, а монолитната част е изпълнена с каменна облицовка.

В двора са обособени спортни игрища за футбол и баскетбол с огради, трибуни и фитнес площадка.

Санирането на сградата пък ще доведе до по-висока енергийна ефективност и съответно по-малко разходи за електроенергия.

„До септември ще бъде готов и кухненският блок. Още при изграждането на училището, той е останал недовършен и досега бе опасен за децата от квартала. В началото на следващата учебна година тук ще бъде открито столово хранене“, обясни Сотирова.

„Днес , в това дъждовно време, тестваме покрива, не тече“, коментираха шеговито ученици.

На импровизирано тържество директорката на училището Петя Лазарова връчи благодарствени грамоти на ученици, участвали активно в адаптирането на класните стаи.


image0 (9K)