Очаква ни още по-студено време и до 41° до края на юли

Като се има предвид, че според синоптичната прогноза средната месечна температура за юли ще бъде около и над нормата, и като позамръзнахме от няколко дни на 22-23 градуса, какви ли жеги ни очакват, за да компенсират в статистиката студа от тази седмица…

Най-ниските температури ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 36° и 41°, очакват от Националния институт по метеорология и хидрология. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

В неделя ще нахлува хладен въздух. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи, временно интензивни с гръмотевична дейност. Очакват се и значителни количества. Температурите още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21° и 26°.

През първите дни на следващата седмица ще духа умерен северозападен вятър. Облачността ще е променлива, на места ще има и краткотрайни превалявания, а на отделни места – и гръмотевици. Ще се задържи хладно за периода с преобладаващи максимални температури между 22° и 27°. В средата на седмицата вероятността за валежи намалява, температурите ще се повишават. В края на периода ще преобладава слънчево време

През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли ще бъде предимно слънчево, около и след обяд – горещо.

По-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания се очакват около 12-и, 17-и, 20-и, 24-и юли и в края на месеца.


image0 (9K)