Очакват над 4000 работни места в Димитровград

Очакват се над 4 000 работни места в Димитровград през следващите две години, когато производствата започнат да работят на пълна мощност.

Успешна формула е партньорството между бизнес и местна власт, както и с помощта на държавата. Важното е бизнесът да почувства, че в лицето на местната власт има един коректен партньор, който се опитва да помогне, а не да пречи и това е разковничето.“ Това каза в студиото на БНТ от Пловдив, кметът на Димитровград Иво Димов, който заяви, че е задължително партньорството между двете страни.

[ad id=“237001″]

Инж. Владимир Зайков, оперативен мениджър на Тракия икономическа зона:

Доказваме на практика как публично-частното партньорство е нещо градивно, което може да постигне отлични резултати. Към нас има 9 общини, започнахме преди 20 години. Концентрирали сме своята дейност на близо 10 млн. кв. м площ. Зоната дава възможност на инвеститорите да изградят своето производство, търговска дейност, логистика и административна дейност.

Корупция има навсякъде, въпросът е докъде се допуска да достига. Ние се опитваме да съдействаме на инвеститорите в административната част. Може би там има практика на корупция, но от моето ниво не съм се сблъсквал.

Кметът на Димитровград Иво Димов също отрече да има случай, в който инвеститор да е повдигал темата за корупция.

[ad id=“236999″]

„Това не е основното. По-скоро един инвеститор се притеснява от административните срокове. Много е важно администрацията да покаже гъвкавост и бързина във вземане на решенията, например строително разрешение, което отнема около месец. Ако бъде намалена административната длъжност, нещата заемат различна посока.“

Относно проблема с липсата на работна ръка кметът на Димитровград каза, че лостовете, които използват не са много.

„Даваме финансови помощи за новородени. Правим така, че да възобновим интереса към конкретни производства. Разговорът между бизнеса и местна власт тепърва трябва да се инициира и да бъде водещ, защото се оказва, че стигаме до момент, в който нямаме работни кадри. Говорим за дуално обучение. Възложили сме на една от водещите консултантски компании да преценим в следващите години къде и как трябва да направим, за да обвържем тези производства,които ще работят на пълен капацитет, за да ги свържем образованието. Водим разговори с няколко висши учебни заведения. Може да изнесем и филиали.

[ad id=“225664″]

Инж. Зайков даде пример с Комбината за цветни метали, който има професионална гимназия в Асеновград, в която има специализирана паралелка, обучаващ кадри за индустрията. Според него три са аспектите – образование и професионална подготовка, вътрешна и външна миграция и заплащане.

„Не трябва да смесваме дуалната с образователната система. В известна степен това ограничава, защото там се подготвят строго професионални кадри за конкретен вид дейности, докато професионалната подготовка е по-добра, защото даваш възможности хората да развият таланта си в различни посоки.

Той каза още, че основен катализатор за развитие на икономиката е осигуряването на бърз и лесен достъп до региона. В региона има обединение на три фирми за развитие на интермодалността, за да се създаде въможност за привличане на инвестиции. Тяхна цел е да има пътников поток над 1 млн. човека.


image0 (9K)