НАЙ-НОВИ:

Очакват се рекордни разходи за болнични през 2018 г.

Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят нов рекорд – очаква се да стигнат до 700 милиона лева.

[ad id=”225664″]

От тях за работодателите ще е около 180 млн. лв., а НОИ ще плати над половин милиард за обезщетенията след четвъртия ден.

Това е становището на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Проектът бе одобрен вчера на първо четене в пленарната зала, като срещу него гласуваха само БСП и ДПС. Сумата, която плащат работодателите за болнични, се съобщава за първи път от 2010 г., когато фирмите започнаха да плащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването, информира “Сега”.

[ad id=”255238″]

С огромно недоволство управляващите се отказаха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, но не предложиха и мерки за затягане на контрола и ограничаване на разходите за обезщетенията на НОИ.

През 2018 г. се запазва сегашното положение за изплащанията на болнични, а разходите на осигурителната институция ще стигнат нов рекорд – 516 млн. лв., или с около 15 млн. лв. повече спрямо изпълнението през т.г.

Всеки осигурен през 2018 г. у нас ще боледува средно по 6 дни, прогнозира фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лв. по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи служители. Отделно за м.г. НОИ е платил още 446 млн. лв. от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни.

За 2018 г. се очаква НОИ да плати над 17.5 млн. дни, но най-вероятно ще са още повече, защото изпълнението в последните години винаги надминава прогнозата. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Отломки от китайската космическа станция "Тянгун" вероятно ще паднат между 42…