Отравяне с газ фосфин е причина за смъртта на 9-годишното дете от Кардам

Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на деветгодишното момче от Кардам. Това е заключението и на съдебния лекар, и на експертизата, изготвена от ВМА в София, съобщи БНТ.

Начинът, по който това се е случило, не е чрез поглъщане на таблетките, които са открити в дома, а чрез вдишване на газа. Според експертите таблетките са попаднали във влажна среда и в този случай газът се освобождава много бързо.

„Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин, именно: гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, замаяност, а в крайна сметка и неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа“, обясни районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева.

В дома на семейството са намерени още такива таблетки, които са били в полуразградено състояние. Към момента обаче не е ясно дали натравяне с този газ е причинило и тежките симптоми при двете сестри на Стефан. Те вече са изписани и посещават детска градина и училище.

9-годишно момче почина, а две други деца са в болница след вероятно хранително отравяне. Започнало е досъдебно производство

9-годишното момче от Кардам е починало от зазидана в стените отрова

Останалите живи деца от Кардам също са в болница

Починалото 9-годишно дете е яло наденица, млечна салата, туршия, шунков салам, пило е ябълкова газирана напитка


image0 (9K)