Отново напрежение във Войводиново, ромите се връщат в махалата

Жителите на пловдивското село Войводиново излязоха на спонтанен протест. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Димитър Тосев.

Спонтанното недоволство е предизвикано от появата на около 40 цигани, които твърдят, че ще нощуват в къщите си в махалата. Те са придружавани от представители на правозащитна организация.

Събралите се протестиращи са опитали да пробият полицейската блокада, но са били спрени. Към момента е засилено полицейското присъствие в село Войводиново.

Най-силно възмущение предизвиква жена с фотоапарат, която придружава циганите и говори на английски език, предава бТВ.

Пристигналите бяха категорични, че ще нощуват в къщите си. Тези, чиито постройки са бутнати, твърдят, че им е обещано да им осигурят фургони, ако се върнат. Те се заканиха с масови протести, ако бъдат изгонени отново от имотите си.

В късния следобед полицията и местната власт успяха да убедят циганите и правозащитната организация, която ги представлява, да напуснат под полицейски конвой Войводиново.

Хората от ромската махала останаха на улицата след като багерите събориха постройките им в началото на януари.

Това се случи след като двама младежи от махалата пребиха командос на Богоявление. В знак на подкрепа към пребития военнослужещ имаше протести на местните хора, както и на негови колеги от армията.


image0 (9K)