НАЙ-НОВИ:

Кирил Ананиев отмени задължителното носене на маски до постигане на консенсус сред българите

На брифинг в МС здравният министър Кирил Ананиев заяви: “Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие в нашето общество, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество.

Вместо това българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем чрез Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби и хората, които нямат възможност да си закупят такива маски”, каза Ананиев.

Всички мерки, които се предприемат от Щаба и правителството са насочени към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса на територията на България. Правителството подкрепя мярката за използване на защитни маски, допълни Ананиев. ЕК силно е подкрепила мерките, които предприема българската държава, като подчертават, че са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави. Ананиев е намерил подкрепа и сред колегите от Брюксел.

“Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези марки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Ето, защо дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки”, каза още той.

Маските ще бъдат закупени до седмица-две и ще бъдат раздадени. Те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите и ще бъдат със сертификат.

До една седмица се очакват 2 млн. маски от Китай – обикновени и с повишена защита.

При раздаването на маските приоритет ще са тези на първа линия, следват служителите на РЗИ, МВР, Спешната помощ.

Дебатът е, че тези маски трябва да се носят от болни хора, за да не пренасят заболяването. Но ние не знаем кои са болни, между нас се движат хиляди хора, които може би са носители, но не са изследвани. Заради това решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не се знае от къде ще дойде заразата, допълни здравният министър.

“Ще се обърна с обръщение към хората с нашата гореща препоръка да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом и в съответствие със Закона за здравето, в който е казано конкретно кои са местата за обществено ползване”, каза Ананиев.

Той призова тези, които нямат възможност да слагат маски, да спазват препоръките за социална дистанция и да не се събират на групи.

Обмисля се да се намали глобата от 5000 лв. за неносене на маска.

Не мога след този брифинг да не споделя великолепния пост на колегата Росица Семерджиева с думите на зам-кмета на община Чирпан:

Споделям написаното от зам.-кмета на Община Чирпан Марияна Кривошапкова и също се питам къде е Андрешко и има ли още той…

Публикувахте от Зорница Семерджиева в Вторник, 31 март 2020 г. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Много тъжен, сърцераздирателен епизод тази вечер ще гледат почитателите на…