НАЙ-НОВИ:

Откриха шокираща връзка между зъбите и продължителността на живота

Британски учени откриха плашеща връзка между броя на зъбите в устата ни и годините, които ни остават на този свят. Изследването им е публикувано в списание Periodontology 2000.

Загубата на зъби се свързва не само с неправилна грижа за устната кухина, но и със стреса, с който се сблъскваме ежедневно.

Той пък се влияе от различни социални, емоционални, финансови и образователни преживявания, както и от хронични и генетични заболявания и лоши навици.

Според данните на специалистите, хората, загубили пет или повече зъба до 65-годишна възраст, по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и остеопороза – заболявания, които са в състояние да ограничат сериозно продължителността на живота.

Т.е., хората, загубили повече от пет зъба до 65-годишна възраст, са по-застрашени от преждевременна смърт. Тези, които са запазили почти всичките си зъби до 74-годишна възраст, са много по-склонни да доживеят до 100 години.

Специалистите призовават хората да спазват три прости правила при грижите си за здравето на устната кухина. Не забравяйте да миете зъбите преди лягане и поне веднъж през деня, намалете приема на захар и посещавайте редовно зъболекаря си.

jenata.blitz.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Той е роден във Филаделфия, работи като представител на BMW…