НАЙ-НОВИ:

Откриват COVID-19 по дъха на пациента

Вдишвате, а след това лесно издишвате. Само в това се състои изследването, което може да ви каже дали имате или не коронавирус.

Става дума за нов уред, разработен от компания в Саксония, който разпознава болести по издишания от пациента въздух. Върху монитор графично се изобразяват откритите в организма бактерии и вируси. Уредът успешно разпознава широкоразпространена стафилококова инфекция, която не винаги се влияе от антибиотици.

„В резултат на кризата с коронавируса преработихме уреда. Досегашният ни опит в превенцията на стафилококовите инфекции ни помага за откриването и на новия коронавирус”, казва Ролф Граупнер, управител на Graupner Medical Solution, цитиран от Deutche Welle. Първият прототип на уреда работи вече в интензивното отделение на болница в Бернау, в близост до германската столица. С него се изследват пациенти с положителна проба за коронавирус Издишваният въздух съдържа важни характеристики на болестта.

След като ги запамети, уредът може да разпознае и всеки друг, който е болен от коронавирус. Софтуерът е разработен преди 8 години. „с този уред може да получим окончателния резултат след не повече от 5-6 минути”, казва създателят му Гунтер Бехер. До момента методът е имал много тясно приложение в медицинската техника.

В целия свят има само 250 специалисти, които могат да работят с тази технология. За масовото производство на уреда е необходимо солидно финансиране. Цената на един уред със съответния софтуер е близо 50 000 EUR.l

ВИДЕО Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
С необичаен подарък отбеляза рождения си ден Наталия Гуркова. Една…