НАЙ-НОВИ:

Отворено писмо до обществеността на Стара Загора от Клуба по спортен риболов- Стара Загора

По повод на развилата се дискусия по стопанисването на езеро “Загорка”, Клубът по спортен риболов – Стара Загора разпространи до медиите и обществеността на Стара Загора отворено писмо. Публикуваме пълния му текст, без редакторска намеса.

Уважаеми дами и господа,
Управителният съвет на Клуба по спортен риболов – „Стара Загора“ се запозна подробно с разпространената жалба от Парк-Хотел Стара Загора относно инвестиционните ни намерения и стремежа ни езерото „Загорка“ да предлага още по-добри възможности за отдих и развлечение. Изразяваме своето недоумение от неточните факти и внушения, които се правят, както и от напрежението, което се създава.  
Клубът по спортен риболов никога не си е позволявало „самоволни намерения“и „вандалски актове“, напротив – ние се отнасяме с уважение и като добри стопани към езерото „Загорка“. То е спортна база отдадена за ползване и стопанисване от Община Стара Загора на Клуба по спортен риболов и Клуба по корабомоделизъм. От години стопанисването, благоустрояването и охраната на езерото се извършва само и единствено от Клуба по спортен риболов,  в който към момента членуват над 3000 души. Парк-Хотел „Стара Загора“ нито с действията си, нито по документи е „негов стопанин“, както се твърди в разпространената жалба.
Ние предвиждаме поставянето на метални платформи в източната част на езерото, които ще навлизат до три метра във водата. Те са естетически издържани и са според изискванията на Световната федерация по спортен риболов за провеждане на състезания и турнири.  Съоръженията са мобилни и временни, и при необходимост могат да бъдат демонтирани.
Една от причините за поставяне на платформите е риболовците да не пречат на разхождащите се по алеите граждани. Създава се дистанция между тях и минувачите, което изключва възможни инциденти при хвърлянето на въдиците. Съоръженията могат да бъдат използвани свободно от всеки един гражданин за развлечение, наблюдаване и хранене на водоплаващите птици. Факт е, че през последните години сме свидетели на паднали хора в езерото поради стръмния и хлъзгав бряг.
Друга причина са 200-та деца, които членуват в Клуба по спортен риболов, и които искат да участват в състезания, но в момента това е невъзможно, тъй като няма условия за тяхната безопасност.  
Клубът ни кандидатства и бяхме одобрени за домакини на Балканското първенство на нациите, което трябва да се проведе в Стара Загора, на езерото „Загорка“ през 2017 г. Състезанието е изключително престижно и ще доведе в града ни стотици  участници и туристи, но за целта трябва да отговаряме на определени условия. Цялата настояща година минава под надслова „Стара Загора – европейски град на спорта“.
Надяваме се да ни води общата енергия за доброто на града и развитието на спорта, а не задкулисни и неясни интереси. Досега никога не е имало проблеми на езерото „Загорка“, между риболовци и граждани. Вярваме, че така ще бъде и занапред! Предвижданото от нас би облагородило цялата територия на езерото, както и парк „Бедечка“.   

Валентин Тотев
Председател на УС на Клуб по спортен риболов – „Стара Загора“ Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Днес, 10 януари, от 18:30 часа СНЦ "Пътуващите книга на…