Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор

Съдът призна за виновна бившата кметица на район „Младост“ за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Тя ще трябва да заплати 10 000 глоба и няма да може да заема държавни длъжности.

Присъдата може да бъде обжалвана в Специализирания апелативен съд, съобщи NOVA.tv

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде „правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от подсъдимите, налагането на глоби от по 30 000 лева и лишаването им от правото да заемат обществени длъжности.

Миналата седмица Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията й е направена от инициативен комитет. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна в сградата на Спецсъда. Екскметицата обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот щяла да се включи само Биляна Петрова.


image0 (9K)