НАЙ-НОВИ:

Остро изказване на британския премиер Тереза Мей срещу Русия

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания ще спази ангажимента си да защитава Европа след Брекзит и обвини Русия във военна агресия и намеса в избори.

[ad id=”225664″]

“Великобритания ще остане безусловно ангажирана с поддържането на сигурността на Европа”, заяви Мей в реч в Лондон, цитирана от Ройтерс и БТА.

“Всестранното ново икономическо партньорство, което искаме, ще подсили общия ни ангажимент към отворените икономики и свободните общества пред лицето на тези, които искат да ги подкопаят”, каза британският премиер.

Тя обвини Русия, че разпалва насилие в Източна Украйна, нарушава въздушното пространство на държави в Европа и провежда кампания за кибератаки.

Мей обвини Русия в намеса в избори и извършване на хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и германския парламент, а също така обвини руските държавни медии, че разпространяват фалшиви истории и обработени с фотошоп изображения с цел подкопаване на западните институции.

Премиерът изтъкна, че британското правителство работи за реформиране на НАТО, така че алиансът да е в по-добра позиция да противодейства на руската враждебност, и засилва военната и икономическата подкрепа за Украйна.

“Ще предприемем необходимите мерки, за да противодействаме на руската дейност”, заяви Мей, но уточни, че иска по-добри отношения с Русия, ако Москва работи за насърчаване на мира.

“Русия може да избере този различен път и се надявам, че един ден ще го направи”, заяви Мей.

“Но докато Русия не направи това, ние ще действаме заедно, за да защитаваме нашите интереси и международния ред, от който зависят те”, каза тя.

Мей определи Русия като главната страна, която се опитва да подкопае международната система от правила и обвини руския президент Владимир Путин, че “се стреми да превърне информацията в оръжие”, посочват ТАСС и Асошиейтед прес.

[ad id=”255238″]

Британският премиер заяви, че не иска връщане към Студената война или “състояние на вечно противопоставяне”.

“В това време, когато трябва да сме бдителни, ние също така искаме взаимодействие и именно затова в близките месеци външният министър на Великобритания, Борис Джонсън ще посети Москва”, каза Тереза Мей.

Източник: dir.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
За втори път джип блъска обичания от няколко поколения българи…