Основните законопроекти, които са от особена важност и касаят основно регион Стара Загора

Заместник председателят на Парламента Емил Христов и народните представители Маноил Манев и Радостин Танев от ГЕРБ оповестиха днес на пресконференция в Стара Загора основните законопроекти в Народното събрание, които са от особена важност и касаят основно регион Стара Загора.

Първият законопроект е за въвеждане на Национален регистър на розопреработвателите и розопроизводителите, като към тях ще бъдат предявени изисквания да се регистрират по определени правила – за розопроизводителите до 30 юни, а за розопреработвателите – до 31 юли. Ще има изисквания и към отглеждането на сортовете рози. Определените са Роза Алба и Роза Дамсцена.

Вторият касае местната власт, включително изменението на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който до дни влиза в зала за второ гласуване. Вече се вменяват задължения на кметовете и кметските наместници за пряко участие в организирането на превантивни мерки за предпазване от зарази по животните.

Изменения предстоят и в модела за планиране, който от тристепенен (община-област-регион), става двустепенен (община-регион). Измененията ще бъдат насочени и към статута на общините, защото към момента десетки български общини не отговарят на по закон да са такива, поради малобройност на населението.

Възможен е консенсус между всички политически сили за съдбата на “Марица-изток”

Законопроектът, предизвикал дискусии, касае влизането на Отряда за борба с тероризма към Главна дирекция Жандармерия. Тя тепърва ще бъде създадена. Това, според вносителите му, ще позволи увеличаване на функциите му по отношение на битовата престъпност. Досега Отрядът беше подчинен единствено на разпореждането на Главния секретар на МВР. Ще бъде сближен и статутът на различни служби в системата на МВР.

Тази седмица ще бъдат внесени в НС и изменения и допълнения на Наказателния кодекс, отнасящи се до присъдите на непълнолетни лица, извършили тежки престъпления. Тези изменения няма да касаят ненавършилите 16 години. Така ще се предоставят по-големи права на съда сам да преценява с оглед на престъплението дали да прилага или не досегашните наказания или – по-тежки.

Промените в Закона за висшето образование при изграждане на Карта на висшето образование в България ще се обсъжда със синдикатите и работодателските организации, за да се даде глас и на бизнеса. 10% от държавните субсидии за студенти в специалностите „Медицина“ и в аграрната сфера ще се превеждат за практическо обучение в съответните университетски болници или друг вид организации.


image0 (9K)