НАЙ-НОВИ:

Основателят на “Уикилийкс” е готов да бъде екстрадиран в САЩ, ако бъде помилван информаторът му

 Джулиан Асандж е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, но само при условие, че бъде помилван Брадли Манинг – информатора му, който е осъден на 35 години затвор, предава “Тайм”.

Основателят на “Уикилийкс” би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването му до края на мандата си – 20 януари.
Пост на официалната страница на “Уикилийкс” в Туитър гласи: “Джулиан Асандж няма да се противопостави на екстрадиция в САЩ, въпреки противоконституционността на образуваното от Министерство на правосъдието дело срещу сайта”.
Манинг получи 35-годишната си присъда за предаване на над 700 000 документа – военни и политически, свързани с американските операции в Ирак. В момента той излежава наказанието си в затвора “Форт Левънуърт” в Канзас.

През ноември 2016 г. информаторът на “Уикилийкс” помоли Обама да смекчи наказанието му на броя на прослужените от него години в американското разузнаване – малко над 6.
Според NBC News, Манинг е включен в селекцията на президента за евентуална комутация.
В последните близо 5 години Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон. Той също така се опитва и да избегне екстрадиция в Швеция. Скандинавската страна го обвинява в сексуално посегателство, което Асанж отрича и твърди, че ако бъде екстрадиран там, ще бъде пратен в САЩ.

Източник: offnews.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на…