Оптимистичният сценарий за пандемия от Ковид-19: 15 млн. души – мъртви, икономическите загуби 2.3 трилиона долара…

Смъртните случаи по света може да достигнат 15 млн. души дори и в най-оптимистичния сценарий при пандемия от новия коронавирус. Това твърди в изследване на Австралийския национален университет.

Икономическите загуби може да достигнат 2.3 трилиона долара и глобалният БВП да се срине, съобщава „24 часа“.

При катастрофален ценарий вирусът може да убие 68 млн. души, включително стотици хиляди във Великобритания и САЩ. Двамата автори на изследването твърдят, че дори при контролирано разпространение на заразата може да се стигне до значителен икономически срив.
Прогнозите са смъртните случаи по страни да са по няколко милиона в Индия и Китай, около 230 000 в САЩ, 64 хиляди във Велибокритания, 60 хиляди във Франция и около 79 000 в Германия.
Според доклад на Азиатската банка за развитие (АБР), епидемията от коронавирус може да доведе до загуби на стойност 347 млрд. долара на фона на резкия спад на вътрешното търсене и туризма, нарушаването на доставките и последиците за здравето, съобщава ДПА.
Сценарият за най-добро развитие на ситуацията се основава на бързо овладяване на епидемията, като различните видове ограничения бъдат премахнати два месеца след края на януари, а най-лошият сценарий предвижда продължителна епидемия, при която предпазните мерки продължават шест месеца.
Минималните загуби са изчислени на 77 млрд. долара или 0,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), посочи финансовата институция с централа в Манила. Максималните очаквани загуби представляват 0,4% от световния БВП, предаде „Монитор“.
Две трети от последиците засягат Китай, откъдето тръгна епидемията. Загубите на Китай могат да достигнат 237 млрд. долара или 1,7% от китайския БВП, а останалата част от развиваща се Азия ще изгуби 42 млрд. долара или 0,5 на сто от БВП при най-лошия развой на събитията, се посочва в доклада.


image0 (9K)