Оправдаха българска атлетка за допинг

Българската атлетка Силвия Дънекова е била оправдана за положителната си проба от олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи bgathletic.com. Състезателката на 3000 м стипълчейз е получила решение от дисциплинарната комисия на БОК, в което се казва, че „не са на лице доказани по безспорен начин нарушения на антидопинговите правила“. Сега има 14-дневен срок, в който Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и международната федерация (IAAF) могат да обжалват.

Дънекова беше отстранена от игрите в Рио, след като беше съобщено, че е хваната с допинг при извънсъстезателен тест. Още тогава тя заяви, че е невинна и съзря атака от страна на Световната антидопингова агенция (WADA) срещу себе си и че е жертва на „мафията в бели престилки“.
Последваха дълги месеци, в които тя очакваше решение, а казусът остана обвит във въпроси. От БФЛА и спортното министерство обявиха поведението й за „недопустимо“ още след обявяването на положителната проба.

„Мога да се състезавам след 14-дневен срок, в който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. На чист юридически език – невинна съм“, каза Дънекова. От БФЛА казаха, че „случаят е в процес на изясняване“ и че за тях Дънекова все още е с временно спрени права.


image0 (9K)