НАЙ-НОВИ:

Опасният аспирин

Аспиринът, или по-точно ацетилсалициловата киселина, наистина е едно от лекарствата, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, като инхибират слепването на тромбоцитите и по този начин намаляват риска от запушване на кръвоносните съдове, с последващо развитие на инфаркт или инсулт.

Освен това, той разширява до известна степен кръвоносните съдове, има противовъзпалителни, аналгетични и антипиретични ефекти.

От десетилетия аспиринът се препоръчва за почти всички над петдесет години, но това сега се промени. Причината е в негативния ефект на ацетилсалициловата киселина върху стомаха, въпреки наличието на специални защитни обвивки в съвременните форми.

Също така, аспиринът може да увеличи или инхибира активността на други лекарства, затова е неприемлив при редица заболявания, които не са свързани със сърдечносъдовата система.

Ето защо днес аспиринът се препоръчва да се приема само от хора със сериозна патология на сърцето и кръвоносните съдове, и то само по препоръка на лекар.

Обърнете внимание, че всичко по-горе не се отнася за профилактика и лечение на венозната тромбоза, където като правило се използват лекарства от друга група – антикоагуланти.

zdrave.to Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Шестима учители от програма “Нов път в преподаването” на “Заедно…