Окончателно! „Фолксваген“ избра Измир пред България

Новият завод на „Фолксваген“ ще бъде построен в Маниса край Измир, Турция. Това са потвърдили източници от германското правителство пред новинарското предаване „Тагесшау“ на обществената телевизия ARD днес.

Турция е приела всички изисквания на концерна, като е направила дори някои необичайни отстъпки, съобщава телевизията. Едната от тях е необичайната за Турция държавна гаранция за инвестицията, а другата – отменяне на данък потребление, който зависи от мощността на автомобила и при лимузините на марката „Пасат“ би бил 41% от цената.

България е била изпреварена от Турция най-вече заради големия вътрешен пазар, посочват още журналистите. Само на вътрешния й пазар се очаква продажбата на 40 000 лимузини „Пасат“ годишно. По-голямата част от тях ще купува турската държава за държавния си апарат. Освен „Пасат“ в новия завод ще се произвеждат и модели на „Шкода“ и „Сеат“.

Решението е било взето въпреки голямата опозиция на Работническия съвет към концерна в Германия. Това е орган, който представлява интересите на трудещите се във фирмата. Съветът е бил настроен изключително критично към спазването на правата на работниците в Турция, както и към авторитарния стил на управление на президента Ердоган.

Договорът се очаква да бъде подписан в края на септември или началото на октомври.

Източник: BNews.bg


image0 (9K)