НАЙ-НОВИ:

Оказва се, че водата е смес от две течности

Водата е необходима за съществуването на планетата. Оказва се обаче, че обичайната за нас течност има много странни и дори аномални свойства и се държи различно от други течности.

Ето няколко примера: температура на топене, плътност, топлоемкост, а и като цяло – над 70 свойства на водата, които я правят по-различна от всяка друга течност. Тези свойства са предпоставки за възникването на живота такъв, какъвто го познаваме.
[ad id=”225664″]

Предходни изследвания показаха, че водородният оксид е способен да се намира в две течни форми с взаимна конверсия. Така аморфният лед, в който молекулите на водата са разположени на случаен начин, може да приеме състоянието с висока и ниска плътност.

Да се провери тази хипотеза е доста проблематично. Въпреки това група учени от Стокхолм успяха да се справят с трудната задача.

Пробивът в разбирането на свойствата на водата се случва, благодарение на съчетаването на изследвания с използването на рентгенови лъчи в Националната лаборатория Аргон, намираща се близо до Чикаго, а също така в голяма лаборатория DESY в Хамбург.
[ad id=”263680″]

В първия случай са били демонстрирани различните структури на течността, а във втория – динамиката на прехода.

Учени от Германия, Швеция и Австрия са успели да проследят трансформацията на образец вода при бързо охлаждане и са забелязали възникването на две форми аморфен лед. Ние си представяме леда като кристална фаза, но най-разпространената на Земята фаза е аморфната, „безредната“, пише Science Daily.

Така учените са успели да установят, че при температура –163 °C плътният атмосферен лед може да се трансформира в плътна течност, а при последващо нагряване се появява друга форма на водата – по-малко плътна. При температура –143 °C скоростта на прехода се понижава.
Забележително е, че новата информация за водата е била получена чрез рентгенови лъчи, сам пионерът на този метод – Вилхелм Рьонтген, също е твърдял, че водата може да съществува в две различни форми.

Получените от физиците резултати косвено потвърждават теорията, че водата при стайна температура се намира в две различни форми, които се характеризират с различен вискозитет и плътност.

Източник:novini.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Етеричните масла представляват натурални, терапевтични продукти със страхотен аромат. Можете…