Ограничението от 90 км/ч на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора остава поне за още половин година

Ограничението на магистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора ще остане 90 км/ч поне още половин година, съобщи днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Заповед на пътната агенция от декември направи тази максимална скорост задължителна до 31 март, но сега се планира удължаването на срока до 30 септември. От изказването на Петя Аврамова се разбра, че вероятно ограничението ще се запази и след тази дата, тъй като до момента пари за ремонта на тези 40 километра от магистралата няма.

По предварителни данни са нужни 60 млн. лева, но сумата може да се промени, защото към момента дори не е ясна технологията, по която ще се направи обновяването. Като проблем Аврамова посочи, че е нужен цялостен ремонт на седем пътни съоръжения, а наличието на коловози било признак за сериозни проблеми в пътната конструкция на магистралата.

За разсеяните глобата е 400 лева

Участъкът на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, както и този около разклона за Ихтиман, където също ограничението е 90 км/ч са любими за патрулите на „Пътна полиция“. За момента няма официална статистика колко души са глобени там, но със сигурност не са малко.

При ограничение от 90 км/ч и шофиране с обичайните за магистрала 140 км/ч провинилите се шофьори са заплашени с глоба от 400 лева и отнемане на една трета от полагащите се 36 контролни точки.

От началото на март на „Тракия“ тече един сериозен ремонт и той е на мост при километър 89-и.


image0 (9K)