НАЙ-НОВИ:

Овчаров: Новата енергийната стратегия на ГЕРБ цели пускането на нови обществени поръчки

“Целта на подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми.” Това каза в ефира на бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Показателен, по думите му, бил фактът, че срокът за прилагане на стратегията не е в рамките на 10 години, а до края на 2018 г.

„Тук задачата на стратегията е да пуснем отново едни обществени поръчки”, коментира Овчаров.

Що се отнася до енергийното бъдеще на България и съвместните проекти с Русия, Овчаров посочи, че по класификация на Европейския съюз страната не е силно зависима от Русия, като единствената пряка зависимост е по линия на доставките на природен газ.

„Ние някога измислехме доста по-умна и доста по-правилна за България стратегия – енергийна зависимост чрез взаимна зависимост. Това е когато 30% от транзита на Русия на природен газ минава през България, през „Южен поток”, когато 20% от износа ? на петрол минава през България, през Бургас – Александруполис. Когато на територията минава още един проект като „Набуко”, който ти позволява диверсификация, но без да плащаш пари за заровени напразно тръби, което прави правителството на Бойко Борисов. Едната тръба стои вече 4 години празна. Имам предвид тази връзка с Румъния, от която ние не диверсифицираме, но тя струва 50 млн.”, посочи Овчаров.

Прокуратурата пропуска много факти и търси нещо там, където няма да го намери”, каза бившият енергиен министър във връзка с обвиненията срещу него за безстопанственост в периода 2006 – 2009 г. на „Мини Бобовдол”, довела до загуби в размер на 24 млн. лева. Обвинението увеличи тройно щетата, след като в края на миналата година бившият министър бе обвинен за причинени щети в размер на 8,9 млн. лева.

Според Овчаров размерът на щетите е увеличен без никакви нови факти и доказателства по делото. „Само се надуват бомбастични числа”, посочи той.

Според него по съвет на синдикатите дружеството „Мини Марица-изток” е дадено под наем, като наемателят плаща всички сметки, включително и към държавата. По време на кабинета „Борисов” обаче плащанията към държавата спрели.

„Но прокуратурата някак си тези управления на ГЕРБ ги пропуска и се опитва да намери нещо там, където няма как да го намери”, добави бившият министър. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Вече е сформирана работна група от експерти на МВР, МВнР…