НАЙ-НОВИ:

Обявиха важна новина за всички безработни

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли тази година заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица вече може да се подава и по електронен път.

Това става чрез специално разработена електронна административна услуга. Тя е достъпна на Интернет страницата на институцията (www.noi.bg) от 1 юли 2017 година.

[ad id=”225664″]

Достъпът до електронната услуга се осъществява чрез използването на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя, издаден от НОИ.

noi sofia_resized

Поради промяна – в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, е утвърден нов образец на заявление. Потребителите, избрали електронния вариант на подаване, ще трябва да приложат като „прикачен файл“ и акт за прекратяване на правоотношението (заповед или одобрена молба за напускане).

За заявленията, подадени след 30 юни 2017 г., отпада необходимостта лицата да представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица. Данните за периода след 31.12.2001 г. ще бъдат „изтегляни“ от информационната система на НОИ.

[ad id=”225664″]

В новия образец на заявлението безработното лице следва да посочи един от трите възможни начина за получаване на документите, които НОИ издава във връзка с исканото обезщетение. С оглед защита на личните данни, получаването им по електронен път – на посочен електронен адрес, е възможно, само ако лицето притежава квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код. В тези случаи документите се смятат за връчени с изтеглянето им.

Новият образец на заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица е публикувано на Интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), в рубриката „За потребителя“/ „Формуляри“/ „Формуляри и образци за безработица“.

nssi.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Жълт код за високи температури е обявен днес (2 юли)…